Mida silmas pidada kui sa ei ole käibemaksu kohustuslane?

Kui käibemaksukohustus tekib üldjuhul 40 000€ käibe täitumisel kalendriaasta jooksul, siis on üks väike  AGA seal juures. Nimelt piiratud käibemaksukohustuslaseks tuleb registreerida ennast hetkel kui soetad teenust ettevõtlusega tegevalt välisriigi isikult, kellel ei ole Eesis püsivat tegevuskohta ning kes ei ole Eestis maksukohustuslane. 

Mis see tavakeeli tähendab? Pead registreerima kohe, kui ostad teenust mõnelt järgnevalt ettevõttelt: Google, Fieverr, Adobe, Audible, Zoho, Apple, GoDaddy , Meta jne. 

Piiratud maksukohustuslasena registreerimise kohustus tekib teenuse saamise päevast järgmiste KMS § 10 lõikes 5 nimetatud teenuste saamisel: (siin toodud loetelu ei ole lõplik)

  1. intellektuaalse omandi kasutada andmine või kasutamise õiguse üleandmine
  2. reklaamiteenus
  3. konsultatsiooni-, raamatupidamis-, õigus-, audiitori-, inseneri-, tõlke-, andmetöötlus- või infoteenus
  4. elektrooniliselt osutatav teenus

Pikem nimekiri teenustest ja selgitused on siin:  https://www.emta.ee/ariklient/maksud-ja-tasumine/kaibemaks/kaibemaksukohustuslasena-registreerimine/piiratud-maksukohustuslasena-registreerimine

Lisaks tekib kohustus registreerida piiratud käibemaksukohustuslaseks juhul, kui ühendusesiseselt soetatud KAUPADE kogumaksumus ületab 10 000€ kalendriaastas. 

Mida tähendab piiratud maksukohustuslaseks olemine ja miks see ettevõttele kuidagi kasulik ei ole, seletan juba järgmises postituses !