Piiratud käibemaksukohustuslaseks registreerimisest kirjutasin ühes varasemas postituses. Aga nüüd siis sellest, mis loom see piiratud käibemaksukohustuslane on? Lühidalt: kui tavapäraselt kuuluvad ühendusesisesed ostud pöördmaksustamisele ning samuti ka kolmandatest riikidest saadud teenused, siis tavapärasel käibemaksukohustuslasel otsest maksu tasumise kohustust ei teki. Pöördkäibemaksustamise puhul deklareeritakse ostud nii KMD ülemises osas müügi all kui ka alumises osas sisendkäibemaksuna ning käibemaksu kogusumma tuleb 0

Piiratud maksukohuslane deklareerib ühendusesisese teenuse ostu KMD ülemises osas müügi all (sõltuvalt kas 22% või 9%), kuid tal puudub sisendkäibemaksu mahaarvamise õigus. Ehk ta peab saadud teenusele summale käibemaksu nö otsa maksma. Sama kehtib ka juhul, kui kaupade ühendusesisene soetamine ületab 10 000€ piiri kalendriaastas

Mida siis teha? Kui sinu klient on enamjaolt eraisik ning ostetud digiteenuste kulud ei ole väga suured, on mõistlik hakata piiratud käibemaksukohustuslaseks, kuna sellega ei kaasne nõue lisada oma teenuste müügiarvetele käibemaksu. Ainult eelpool seletatud teenuste /kaupade ostuarvetele tuleb lisaks tasuda käibemaks.

NB! Kui su kliendid on enamjaolt eraisikud ning teenuse osutamisega kaasnevad kulud ei ole väga suured, võiksid kaaluda hoopis ettevõtluskonto loomist. 

Juhul kui sinu kliendid on enamjaolt ettevõtted, on mõislikum hakata käibemaksukohustuslaseks. Sellisel juhul lisad oma müügiarvetele käibemaksu, kuid saad ka ostuarvetelt käibemaksu tagasi küsida. Ning pöördmaksustamise korral su reaalset kohustust käibemaksu ostuarve summale juurde maksta ei teki.