Tulumaksuga maksustatud kulud

TSD lisas 5 deklareeritakse eelmisel kalendrikuul tehtud kingitused, annetused ja vastuvõtukulud.  

Kingituste ja annetuse puhul tuleb eristada, kas kingituse/annetuse  saaja kuulub tulumaksusoodustusega ühingute nimekirja. Juhul kui saaja kuulub nimekirja, saab annetuse tegija (ettevõte) valida kahe maksuvaba piirmäära vahel:

  • kas 3% väljamakstud töötasudest või
  • 10% eelmise majandusaasta kasumist.

Piirmäära arvestust peetakse aasta lõikes jooksvalt. Ettevõttel (annetuse tegijal) on kohustus nimekirja kantud mittetulundusühingutele ja sihtasutustele tehtud annetused deklareerida TSD lisas 5. Samuti on annetuse saajal kohustus esitada vormid INF 4 ja INF 9.

Tulumaksusoodustusega ühingute nimekiri on lõplik ning asub siin: https://emta.ee/ariklient/registreerimine-ettevotlus/tulumaksusoodustusega-uhingule/nimekirjas-olevad-uhingud

Juhul kui kingituse või annetuse saaja ei kuulu tulumaksusoodustusega ühingute nimekirja, tuleb tehtud kingitus/annetus maksustada tulumaksuga (summa koos käibemaksuga korrutada 20/80). Kui kingitus on tehtud ettevõtte oma töötajale, on tegemist erisoodustusega ning lisaks tulumaksule tuleb tasuda ka sotsiaalmaks. Kui kingitus on tehtud kolmandale isikule (ükskõik, kas füüsilisele või juriidisele), tuleb tasuda ainult tulumaks. Näiteks kui kingitus on tehtud kliendile ( nt. FB või IG loosimised) või hankijale, tuleb kingitus maksustada tulumaksuga. NB! Maksustamisele ei kuulu reklaamkingitus (reklaami eesmärgil üleantud kaup või teenus), mille väärtus ilma käibemaksuta on kuni 10 eurot.

Näiteks: firma ostab reklaamkingituseks oma klientidele kruusid, kuhu laseb peale kanda oma firma logo. Kruusi hind ilma käibemaksuta on 9.46 eurot ja reklaamikulu (logo) 0.80 eurot. Vaatamata sellele, et firma kulutus kruusile kokku on 10.26 eurot, ei kuulu reklaamkingitus maksustamisele. Kruusi väärtus oli ilma käibemaksuta alla 10 euro ja 0.80 eurot oli reklaamikulu ning neid kulutusi ei summeerita. Kruusile logo trükkimine ei suurenda kingi saaja jaoks kruusi rahalist väärtust.

Reklaamkingituse transpordi- ja postikulu ning pakendamise kulud on ettevõtlusega seotud kulud (nendelt kuluarvetelt saab sisendkäibemaksu maha arvata), mis ei kuulu maksustamisele kingitusena, sest antud kulud ei suurenda kingi saaja jaoks kingituse rahalist väärtust.

Koostööpartneritele sh klientidele kingitavate lõikelillede kulu on ettevõtlusega seotud kulu, mida ei maksustata kingitusena. Samuti ei teki lõikelillede üleandmisest käivet käibemaksuseaduse tähenduses sõltumata nende maksumusest (kuid ostmisel saab sisendkäibemaksu maha arvata tavalises korras) ning lõikelillede puhul ei pea reklaamkingituse maksuvaba piirmäära 10 eurot (ilma käibemaksuta) järgima.

Vastuvõtukulud: külaliste või koostööpartnerite vastuvõtmisel tehtud kulud toitlustamisele, majutamisele, transpordile või meelelahutusele. Vastuvõtukulutusi nimetatakse ka esinduskuludeks.
Vastuvõtukulude maksuvaba piirmäär on 32€ kuus (kumuleerub kalendriaasta vältel) + 2% kalendriaasta algusest kasvavalt maksumaksja poolt deklareeritud isikustatud sotsiaalmaksuga väljamaksete summast. Lihtsamalt öeldes +2% palgafondist

Näide: ärilõuna kliendiga: Sinu söök on ettevõtte jaoks erisoodustusega maksustatav, kliendi toit aga kvalifitseerub vastuvõtuluks. Kui ärilõuna toimub juunikuus ning eelnevalt ei ole ettevõte vastuvõtukulusid teinud, on lubatud maksuvaba summa 6×32€= 192€ + 2% palgafondist (samuti 6 kuu palgafondi summast).