Dividendid ja muud kasumieraldised

Lisa 7-l deklareeritakse nii ettevõttesse sisse makstud osakapital kui ka reservid ning välja makstud dividendid, kasumieraldised kui ka muud omakapitali väljamaksed

Ehk lisa 7 tuleb esitada juhul, kui oled teinud ettevõttesse sissemakseid, näiteks osakapitali sissemakse peale ettevõtte asutamist või ka juba tegutseva ettevõtte puhul reservkapitali sissemakse puhul. Ning kui oled maksnud dividende või muid kasumieraldisi ükskõik, kas füüsilisele või juriidilisele isikule. 

Dividendide puhul kasutatakse kaht erinevat maksusüsteemi: 20/80 ning 14/86. 

Tundub keeruline? Olen nõus. 

14/86 määra ehk 14% soodusmäära rakendatakse regulaarselt makstavatele dividendidele. Ehk kui dividendi väljamakse on 100€, siis tulumaks sellelt on 100*14/86= 16,28€. Lisaks tuleb dividendi väljamakselt kinni pidada 7% füüsilise isiku tulumaksu. Seega 100€ -7%= 93€. Dividendi neto summa: 93€, riigile maksud 16,28+7€= 23.28€

NB! 7% kinnipeetud füüsilise isiku tulumaksu mõjutab sinu aasta maksuvaba tulu! Seega kui sinu palgale rakenduv maksuvaba tulu arvestus on piiri peal ning saad näiteks aasta sees mõnelt aktsiainvesteeringult dividende, võib tekkida olukord, kus tuludeklaratsiooni esitamisel pead riigile tulumaksu juurde maksma. 

20/80 maksumäära kasutatakse esmakordsel dividendimaksel või kui madalama maksumääraga dividende enam maksta ei saa. Sellisel juhul on arvutuskäik: 100€ * 20/80= 25€. Dividendi netosumma 100€, maksud riigile 25€. 

Alates 2025.aastast kaob dividendide soodusmäär ning ettevõtte tulumaksu määr tõuseb 22%-ni

PS. Mina soovitan alati enne dividendide väljamakse tegemist kontrollida TSD Lisa 7-l regulaarselt makstavate dividendide jääki ning maksuarvutust. 

Koos TSD Lisa 7-ga tuleb esitada ka INF deklaratsioon (TSD kõige viimane lisa). Seal tuleb märkida dividendide saaja, saaja residentsus ning väljamakse liik (kas tavamääraga (DK)või soodusmääraga dividendid (MDK) ).