Dividendid — millal maksta ja mis need on?

Natuke veel dividendidest: minu juurde on sattunud nii mõnigi ettevõtja küsimusega: “Ma ei plaani endale palka maksta, võtan kohe dividende. Kas nii on okei? “

Tegelikult ei ole! Dividend on puhaskasumist tehtud väljamakse. Kasum tekib väga lihtsustatult kokku võttes nii, et müügitulust on maha arvatud kulud, sh põhivara amortisatsioon ja PALGAKULU. Kui sa teed oma ettevõttes ise ka tööd, siis peaksid endale maksma ka töötasu.

Juhul kui sa ise tööd ei tee ning sul on töötajad, kes kõige eest hoolitsevad ning sinu töö on ainult omanik olla ja tulu korjata — siis on okei ka ainult dividende maksta!

Reaalsuses enamike mikro- ja väikeettevõtete puhul sellist rollijaotust kohtab harva.

Aga millal siis võib üldse dividende maksta?

Dividendide maksmise eeldused:
1. osakapital peab olema sisse makstud (ja registreeritud!);

2. peab olemas olema kinnitatud majandusaasta aruanne (ei pea olema avalikustatud);

3. maksimaalselt tohib dividende maksta majandusaasta aruandes näidatud jaotamata kasumi summa ulatuses;

4. ei tohi olla amortiseerimata arendusväljaminekuid (väga varases etapis tehtud kulude kapitaliseerimine, tavaline tarkvaraarendus siia ei kuulu);

5. dividendide maksmine ei tohi halvendada ettevõtte maksevõimet, selle jälgimine on juhatuse vastutus;

6. peale dividendide välja maksmist ei tohi omakapital langeda alla lubatud piirmäära (pool osakapitalist)

Viide tulumaksuseadusele:
Dividend on väljamakse, mida tehakse juriidilise isiku pädeva organi otsuse alusel puhaskasumist või eelmiste majandusaastate jaotamata kasumist ning mille aluseks on dividendi saaja osalus juriidilises isikus (aktsiate või osade omamine, täis- või usaldusühingu osanikuks või tulundusühistu liikmeks olemine või muud osaluse vormid vastavalt äriühingu asukohamaa seadustele). (TuMS § 18 lg 2)