Haigushüvitis: kohustus ja võimalused

1.juulil 2023 sai läbi nö soodustingimustel haigushüvitise maksmine. Nüüd on taas süsteem selline, et esimesed 3 päeva ei saa töötaja midagi, 4-8 päeva eest maksab tööandja 70% eelneva 6 kuu keskmisest palgast ning alates 9ndast päevast maksab Tervisekassa 70% eelmise kalendriaasta keskmisest sotsiaalmaksuga maksustatud tulust. Viide seadusele: https://www.riigiteataja.ee/akt/TTOS#para12b2.

Küll aga võib tööandja töötajale vastu tulla ning hüvitada töötajale sotsiaalmaksuvabalt 2. kuni 8. päeva eest tasu, mis ei ületa töötaja keskmist töötasu. Sellist hüvitist ei maksustata ka töötuskindlustus- ega kogumispensioni maksetega.

Ehk tööandja võib maksta (kuid ei pea) töötajale haigushüvitiseks ka 100% keskmisest töötasust 2-8.päeva eest, kasutades selleks ettenähtud maksusoodustust. Juhul kui tööandja soovib maksta ka esimese haiguspäeva eest, võib ta seda teha, kuid väljamaksele rakenduvad tavalised maksumäärad ehk see võrdustatakse palgaga.

Haigushüvitise väljamakse deklareeritakse TSD lisal 1 väljamaksekoodiga 24. Esimese haiguspäeva hüvitamine deklareeritakse sarnaselt palgaga TSD lisal 1 väljamaksekoodiga 10.

Kui soovid täpsemalt konsultatsiooni antud teemal, võta minuga ühendust!

Kui soovid, et aitan Sind raamatupidamisega, tutvu pakettidega ning kirjuta mulle!