Tasemeõppe- ja täiendkoolitus-kulude hüvitamine

Tööandja võib maksuvabalt hüvitada töötaja koolituskulud ainult juhul, kui need on töö tegemiseks vajalikud.

Ettevõtlusega seotud kulu on üldreeglina see, kui tööandja koolitab töötajaid, täiustamaks tööülesannete täitmist, mida töötaja (iga päev) tööandja juures teeb. Tööandja on kohustatud tagama töötajale tööalaste teadmiste ja oskuste arendamiseks tööandja ettevõtte huvidest lähtuva koolituse ning kandma koolituskulud ja maksma koolituse ajal keskmist töötasu (TLS § 28 lg 5).

Tasemeõppe puhul (ülikool, kutsekool) võib tööandja maksuvabalt kompenseerida nö õppemaksu juhul, kui tal on töötajaga kehtiv töösuhe ning on olemas nö otsene vajadus ehk põhjendatus. Tasemeõppe kulude katmist võib nimetada ka investeeringuks töötajasse.

Tasemeõppe kulusid võib maksuvabalt hüvitada: töölepingu alusel töötajale, juhatuse liikmele, ametnikule (avalik sektor) ning mitteresidendi muu püsiva tegevuskoha tegevjuhile.

Juhul kui ettevõte on kompenseerinud koolituskulu, ei tohi koolitus saaja seda oma tuludeklaratsioonis deklareerida.  – Tekib nö topeltsoodustus!

Juhul kui tööandja on hüvitanud töötaja tasemeõppega seotud kulud, võib tööandja sõlmida enda kaitseks ka koolituskulude hüvitamise kokkuleppe. Näiteks kui töötaja lahkub ettevõttest omal soovil enne 3 aasta möödumist, on ta kohustatud tagasi maksma osa koolituskuludest vastavalt töötatud ajale. Näiteks 1/3 summast iga varem lahkutud aasta kohta.